UP TET 2017 Junior Level Examination Answer Key

0

Social Science Answer key of UPTET Examination 2017 is Available here. Check your Ability on this page. This is not an official Answer key so if you got any wrong answer in this answer key kindly inform us by using comment box given at the end of this page.

Social Science

1. “Today India does not need Gita but needs a football ground.” this thought was given by which thinker?
Answer: Swami Vivekananda

2. the sports day celebrated on
Answer: 29th August

3. Who is the author of the most prominent book on yoga, Yoga Darshan?
Answer: Maharshi Patanjali

4. ‘Zein’ protein is related to which crop?
Answer: Maize

5. which breed of cow is of dual purpose?
Answer: Jersey

6. India has been divided into how many Agro-climatic zones?
Answer: 15

7. the progeny of nucleus seed is
Answer: Foundation Seed

8. The Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants is Situated in
Answer: Lucknow

9. The most suitable fruit for marmalade making is
Answer: Bael

10. The Central Food Technological Research Institute is Situated in
Answer: Mysore

11. Which preservative is used in the jelly making?
Answer: Pectin

12. Saffron is obtained from
Answer: Flower Stigma

13. How many ribs are there in human body?
Answer: 24

14. Which disease is prevented by TAB vaccine?
Answer: Tuberculosis

15. On which day is International Yoga Day celebrated?
Answer: 21st June

16. In which clothes is resin starch used?
Answer: Cotton Clothes

17. Ashtadhyayi was written by
Answer: Panini

Also See this Job  UP TET December 2016 Answer key

18. The Second Buddhist Council was held during the reign of
Answer: Kalashoka

19. Akbar constructed ‘Ibadat Khana’ in
Answer: Fatehpur Sikri

20. The Arya Samaj was founded in the Year
Answer: 1875

21. Who among the following was not associated with the Kakori Case?
Answer: Surya Sen

22. Who is the founder of ‘Din-i-Ilahi’?
Answer: Akbar

23. In Whose reign did Hsuan Tsang come to India?
Answer: Harshavardhana

24. Who among the following emperors was called ‘Qalandar’?
Answer: Babur

25. The Governor-General who Partitioned Bengal was
Answer: Curzon

26. Kunwar Singh was the Zamindar of which State?
Answer: Jagdishpur

27. Which one of the following is the most suitable teaching aid to show proportionate size and shape of continents?
Answer: Globe

28. The suitable method of Geography teaching is
Answer: Tour method

29. A universal language of the map can be understood by the way of
Answer: Conventional symbols

30. U-shaped valley is formed by
Answer: Glacier

31. The capital of Australia is
Answer: Canberra

32. Bhilai Steel Plant is located in
Answer: Chhattisgarh

33. Which one of the following rocks is an example of sedimentary rock?
Answer: Shale

34. The tail of comet always points
Answer: away from the sun

35. Which one of the following is associated with fault?
Answer: Graben

36. Which one of the following is not a tropical desert?
Answer: Gobi

37. Inversion of temperature means
Answer: decrease of temperature with height

38. Which one of the following reservoirs is associated with Rihand Project?
Answer: Govind Ballabh Pant Sagar

Also See this Job  UPPCL Junior Engineer Electrical & Civil Recruitment Online Form 2016

39. Shipki La is the famous mountain pass of
Answer: Himachal Pradesh

40. The Teacher of Social Studies should have the knowledge of the subject matter as well as
Answer: Educational objectives

41. The most useful teaching material for Geography is
Answer: Map 

42. Which part of Indian Constitution deals with the fundamental rights?
Answer: Part 3 

43. Which one of the following amendments of the Constitution of India deals with the issue of strengthening of the Panchayati Raj
Answer: 73rd amendment

44. The office of the International Court of Justice is situated in
Answer: Hey Hague 

45. Population control and family planning is listed in which schedule in the Indian Constitution?
Answer: concurrent list 

46. Which one of the following Directive principles is related to the foreign policy?
Answer: Article 51

47. ‘Community development programme’ what started in the year
Answer: 1952 

48. The supreme court of India enunciated the doctrine of the basic structure of the Constitution of India in
Answer: Kesavananda Bharati case 

49. Under which article of the Indian Constitution, the Governor has the power to reserve a bill for the president’s assent?
Answer: Article 200 

50. The vice president of India is elected by the members of an electoral college consisting of
Answer: Elected members of both the houses of parliament 

51. Which country is not the member of SAARC?
Answer: Japan 

52. Who is the writer of Rajput painting?
Answer: Ananda K. Coomaraswamy

53. Folk art is associated with
Answer: regional art

54. Geometrical design is called
Answer: The design made by geometrical forms 

Also See this Job  83 Sister Gr-II vacancy in Sanjay Gandhi Post Graduate Institute Recruitment 2017–SGPGI

55. Aipan is associated with which state?
Answer: Uttarakhand 

56. In total how many Shrutis are there in Hindustani sangeet?
Answer: 22 

57. How many Shuddha and Vikrata Swaras in total are there in Hindustani sangeet?
Answer: 12 

58. To which Gayaki is Char Taal used?
Answer: Dhrupad

59. Who among the following is not a Tabla player?
Answer: Ram Das Sharma 

60. The first national games were organized in
Answer: Delhi

OTHER SECTIONS ANSWER KEY COMING SOON…

Share.

JOBS BY STATES

Andhra Pradesh Aruranchal Pradesh Assam
Bihar Chandigarh Chhattisgarh
Delhi Goa Gujarat
Haryana Himachal Pradesh Jammu and Kashmir
Jharkhand Karnataka Kerala
Madhya Pradesh Maharashtra Manipur
Meghalaya Mizoram Nagaland
Odisha Puducherry Punjab
Sikkim Tamil Nadu Telangana
Tripura Uttar Pradesh Uttarakhand
West Bengal    

Leave A Reply

↓